Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Varukorgen är tom.

Johan Nilsson, Hållande verktyg

Januari 2019

Året inleds med det bästa från Italien

2018 har varit ett bra år för Edeco. Våra kunder fortsätter ge oss sitt förtroende och vi ökar våra volymer i både Sverige och Danmark. Vi inleder 2019 lika offensivt med kvalitetsprodukter till fantastiska priser från italienska GERARDI. Uppspänningsteknik till priser som ger påtagligt positiva effekter på din produktionsekonomi.

Gerardi SpA en välkänd och välrenommerad tillverkare av uppspänningsystem. Från sin högmoderna anläggning i utkanterna av Milano erbjuder företaget marknadens bredaste program av kuber, vinkelhyllor och paletter för bearbetningsmaskiner. Sortimentets omfattning, med ett oslagbart utbud av former och storlekar, gör Gerardis produkter användbara inom de flesta industriprocesser.

Under snart 50 år har Gerardi – tillsammans med återförsäljare över hela världen – framgångsrikt utvecklat sitt sortiment. För oss på Edeco knöts de första kontakterna 1984 och Gerardi var en av Edecos första leverantörer. Under mer än 30 år har vi tillsammans byggt en stark marknadsposition inom skandinavisk industri.

FLERA VERSIONER - HÖG KVALITET

Gerardis sortiment, som med start nu i januari erbjuds till starkt reducerade priser, finns i tre leveransversioner.

Grovfrästa kuber och vinkelhyllor lämnar upp till kunden själv att färdigställa sin produkt. Storleksanpassade ämnen levereras med maskinanpassad bottenplatta för stabil infästning mot paletten. Grovfrästa alternativ, i en rad grundstorlekar, finns som regel på Gerardis lager och kan levereras med korta leveranstider.

Finfrästa produkter är på sidor och topp komplett bearbetade till en tolerans inom +/- 0,02 mm. Kunden kan enkelt anpassa kubens sidor till sina egna fixturlösningar. Ett tredje alternativ – det mest flexibla – är kuber och vinkelhyllor med härdade bussningar och helicoil gänginsats.

Oavsett vilket alternativ som väljs levereras systemdelarna gjutna i ett stycke (G30), med bottenplattan anpassad för den maskinpalett den är ämnad för. Helgjuten konstruktion säkerställer stabilitet och hög kvalitet.

HÖG LEVERENSBEREDSKAP

Gerardi har nyligen genomfört omfattande investeringar i en ny FMS-anläggning. Med tre nya maskiner och ett 60-tal paletter effektiviseras processerna samtidigt som tillverkningstiderna reduceras.

Merparten av sortimentet finns lagerfört som ämnen på Gerardis lager och kan på så vis färdigbearbetas och levereras till mycket rimliga leveranstider. Samtliga produkter kontrolleras noggrant av Gerardi och levereras med mätcertifikat.

För oss på Edeco är partnerskapet med Gerardi mer än stabilt. Efter nära 35 år tillsammans kan vi gå i god för kvaliteten på företagets produkter men också för visad flexibilitet. Gerardi klarar utan problem nödvändiga anpassningar av standardprodukter.

Kampanjen som inleds 16:e januari och som pågår fram till 30:e april är för oss ett sätt att låta nya och gamla kunder testa fler av Gerardis kvalitetsprodukter. Välkommen du också.

Har du frågor kring Gerardis program, välkomna att kontakta mig! För sortimentsbeskrivning och aktuella kampanjpriser, ladda ner vår kampanjbroschyr.JOHAN NILSSON

Produktchef, Hållande verktyg
Tel: 054-55 80 11

 

Fredrik 

December 2017

MILLER VISAR TYSK MÄSTARKLASS

Hösten är årstiden då verktygstillverkare världen över samlar trupperna för att ladda inför det kommande året. Tyska Miller är inget undantag. Under två intensiva dagar i mitten av november fanns vi och andra europeiska partners på plats för att under INNOVATIONS 2018 ta del av det senaste inom borr- och frästekniken.

Resan till sydtyska Altenstadt är inte vår första. Miller och Edeco har en gedigen historia tillsammans. Kontakterna etablerades redan 1999 och vi har tillsammans gjort en fin resa med Millers kvalitetsverktyg på den svenska industrimarknaden.

HÅRDMETALLVERKTYG FRÅN TOPPMODERN ANLÄGGNING

Vi har under en tjugoårsperiod, på nära håll, sett Miller utvecklas till en världstillverkare av solida hårdmetallverktyg. I en av Europas modernaste produktionsanläggningar utvecklas och produceras idag borr, pinnfräsar och andra skärande verktyg för krävande industriköpare över hela världen.

Miller är en partner som sällan sitter stilla i båten. Man står ständigt i frontlinjen med förbättrade material och ny skärteknik. Deras tekniker är samtidigt lyhörda och oerhört intresserade av synpunkter som förs fram från oss och våra kunder.

INNOVATIONS 2018

På Innovations 2018 lades i första hand fokus på borr och pinnfräsar. Med nya patenterade geometrier introducerar man en serie högproduktiva verktyg som klarar hög spånavverkning under extremt korta tider. Tester påvisar dessutom väsentliga förbättringar av verktygens livslängd.

Flera av verktygen har funnits med tidigare men har nu ”vässats” med nya patenterade geometrier.

3-SKÄRIG GEOMETRI FÖRBÄTTRAR PRESTANDAN OCH ÖKAR LIVSLÄNGDEN

Produkter som visades extra uppmärksamhet var bland annat den nya 3-skäriga borrserien MEGA-Spike 

Drill Steel för bearbetning av stål. Med nya geometrier och utvecklad beläggning förbättras prestandan och livslängden på ett verktyg som redan tidigare nått stora framgångar på marknaden.

Man introducerar samtidigt TTD Tritan, 3-skäriga borrtoppar för framförallt större dimensioner, 12-32,4 mm 3xD och 5xD.

3-skäriga borrtoppar med stabila infästningar är något som Miller är först på marknaden med. Löstagbara toppar ger användaren ett allroundborr med fantastisk prestanda för de flesta applikationer.

PINNFRÄSAR FÖR SPECIFIKA ÄNDAMÅL

Inför 2018 kompletteras också Millers OptiMill-serie med nya specialmodeller för specifika tillämpningar.

OptiMill Uni-HPC Pocket, med nyutvecklad 3-skärig geometri, är avsedd för avancerad bearbetning i stål, rostfritt och gjutjärn. Verktyget passar utmärkt för urfräsning av fickor i materialet och kan rampas upp till 45o. Serien omfattar verktyg i två längder.

OptiMill Tro PM är en pinnfräs för dynamisk bearbetning med extrema djup upp till 5xD. Serien innehåller fräsar med både 5- och 7-skäriga geometrier.

De nya produkterna har spåndelare som optimerar spånavgången. Differentialdelade skär minimerar samtidigt vibrationerna i verktyget.

DET NYA FINNS TILLGÄNGLIGT REDAN I HÖST

För vår del väntar nu arbetet att föra ut de nya produkterna på den svenska och danska industrimarknaden. Redan i början av december finns flertalet verktyg tillgängliga på vårt lager och i vår webshop.

Parallellt har vi påbörjat vår egen direktbearbetning av kunder. Även om de nya programmen genomgått omfattande provningar på plats hos Miller, innebär en nyintroduktion för vår del alltid att testa produkterna bland våra kunder.

Är du intresserad? Tveka aldrig att höra av dig.

FREDRIK CARLSSON-REIS

Produktchef gäng, borr och brotch

Tel: 054-55 80 06

 

 

Johan Nilsson, Hållande verktyg

Februari 2016

ITALIENSKA KVALITETSVERKTYG MED POLYGONISK VERKTYGSINFÄSTNING

Tillsammans med italienska D’Andrea introducerar vl på Edeco under våren en helt ny verktygsserie med polygonisk infästning. Med det nya programmet kan vi bredda marknadens begränsade PSC-utbud med nya, mycket konkurrenskraftiga alternativ.

EMO-mässan är en av verktygsbranschens absoluta höjdpunkter. En välbesökt mötesplats för producenter och inköpare och ett internationellt forum för de senaste landvinningarna inom modern verktygsteknik.

Höstens EMO-mässa i Milano gav italienska D’Andrea – en av våra mest innovativa partners – chansen att på egen hemmaplan visa några av sina starkaste kort.

VÄLKOMMET TILLSKOTT PÅ MARKNADEN

En nyhet som togs emot med stort intresse var företagets introduktion av verktyg med polygonisk infästning. D’andrea har, som komplement till sitt nuvarande modulsystem, utvecklat en serie hållande PSC-verktyg enligt ISO 26623-1/2 för svarvar och fleroperationsmaskiner.

Köpare av verktyg med polygonisk verktygsinfästning har tidigare varit hänvisade till ett fåtal leverantörer. D’Andreas nya PSC-serie innebär valfrihet och ger ett mycket prisvärt alternativ.

Finborrhuvuden med polygonisk infästning i olika storlekar.

BRETT SORTIMENT, UTMÄRKT PRODUKTIONSEKONOMI

D’Andrea har gjort stora maskininvesteringar för att kunna slipa både insidan och utsidan av konan. Man kan på så vis erbjuda ett brett sortiment med verktyg av flera slag.

Det nya PSC-programmet omfattar

 • svarvhållare
 • krympchuckar
 • kraftspänningschuckar
 • arborrhuvuden
 • förlängare
 • reduktioner

Varje verktygskategori rymmer flera storlekar och varje storlek erbjuds i flera olika former.

Programmets bredd är en styrka. Ser vi dessutom till sambandet kvalitet/ verktygspris har vi ett alternativ som, sett till totalekonomin, utan problem kan hävda sig i konkurrensen med alternativa lösningar.

SPETS INOM FINBORRNING

Finborrning är av tradition ett av D’Andreas absoluta spetsområden, så också inom det nya programmet. PSC-sortimentet rymmer finborrhuvuden av fem olika storlekar, några med D’Andreas egenutvecklade elektroniska display.

Med den elektroniska displayen kan operatören, med enkla handgrepp, snabbt och enkelt justera verktygets diameter. Exakta ändringsvärden anges tydligt på displayen med en justernoggrannhet inom 2μm.

Finborrhuvuden med digital display.

INTRODUKTION PÅ GÅNG

För vår del börjar de nya PSC-produkterna successivt att landa på huvudlagret i Karlstad. Det är därmed fritt fram att introducera allt det nya för er kunder. Redan idag är dock verktygen tillgängliga via vår web-shop.

Nyfiken och vill veta mer? Hör av dig till mig.

JOHAN NILSSON
Produktchef, Hållande verktyg
Tel: 054-55 80 11


Fredrik

November 2016

GESAC VISAR VÄGEN INOM FRAMTIDENS VERKTYGSTEKNIK

Inför representanter från över 40 länder spände kinesiska världsleverantören GESAC nyligen musklerna i samband med en internationell lansering av sitt nya sortiment. På plats i Xiamen fanns vår VD Anders Höögh, som likt övriga besökare imponerades av GESAC:s bredd och tekniska spets.

Anders intryck från GESAC-besöket är starka och för­stärker den bild vi fick vid vår gemensamma resa i våras.

GESAC:s verktygsutveckling är fantastisk. Bara vänd-skärsprogrammet visar årliga volymökningar på över 50% och man producerar idag nära 40 miljoner skär per år.

Under lanseringsdagarna redogjorde GESAC för sin utvecklingsplan fram till 2020 med tyngdpunkt på sorti­mentet som introduceras nu i höst.

Stort fokus kom att läggas på tre viktiga områden.

VÄNDSKÄR FÖR SVARVNING I ROSTFRITT

En av de viktigaste nyheterna är GESAC:s nya sorti­ment av vändskär för svarvning mot materialgrupp rostfritt. En komplett serie med nya substrat och nya geometrier, vilket skapar möjligheter att på ett annat sätt än tidigare välja rätt skär för varje ändamål.

Det nya sortimentet innehåller bland annat L-serien (LF, LM, LR, LH). Negativa skär som, med lång livslängd och utmärkt bearbetningsekonomi, täcker upp behovet inom de flesta applikationer.

Vändskär för invändig bearbetning finns redan nu på Edecos lager med geometrier för fin till semifin bear­betning. Ytterligare nyheter inom rostfri bearbetning anländer senare i vinter.

KORTHÅLSBORR UTIFRÅN EGNA PATENT

Under hösten lanseras även ett nytt sortiment kort­hålsborr utifrån en ny egenpatenterad geometri. Borren har i GESAC:s regi genomgått noggranna tester med utmärkta resultat. De första leveranserna lämnar vårt lager nu i slutet av november och förvänt­ningarna är mycket höga.

De nya borren ger fördelen av att ha samma skär i både centrum och periferi. Tester visar också på mycket bra spånkontroll. Lägg på toppen av det lång livslängd och en extremt god prisbild.

Korthålsborren finns redan nu tillgängliga i diameter 14-41 mm i längder 2xD, 3xD och 4xD. Längden 5xD anländer senare i vinter.

VÄNDSKÄR I NYA HÅRDMETALLSORTER FÖR SVARVNING I STÅL

Ett tredje huvudområde är vändskär i nya hårdmetall­sorter för svarvning i stål. Tre nya hårdmetallsorter in­troduceras under vinterhalvåret. Den första, GP1105, har redan anlänt till Sverige medan de två övriga, GP1120 och GP1130, distribueras i början av nästa år.

Med de nya skären får vi ett heltäckande sortiment för bearbetning i stål.

FULL SATSNING

Det samarbete vi inledde med GESAC i våras har på alla sätt överträffat våra förväntningar. Kunder som testat produkterna kommer nästan alltid tillbaka.

Det lyckade resultatet gör att vi nu utökar vår lagerhåll­ning samtidigt som sortimentet presenteras på bred front i både Sverige och Danmark. Produkterna kommer även att göras tillgängliga för norska kunder med start i början av nästa år.

Självklart står dörrarna vidöppna för dig som kund att testa produkterna. Hör av dig till mig om du vill veta mer.

FREDRIK CARLSSON-REIS

Produktchef

Tel: 054-55 80 06

 

 

 

 

Patrick Proksch, Tung bearbetning, svarvverktyg

Maj 2015

Vårens verktygstoppar kommer från Alperna

EPSM

En av vårens stora verktygsnyheter inom tung bearbetning kommer från Alperna. Österrikiska Boehlerit, en av våra starkaste leverantörer, introducerar i dagarna sin nya serie BULLtec, kassettuppbyggda fräskroppar med utbytbara delar som klarar skärdjup upp till 15 mm.  

Boehlerit, som under mer än 80 år framgångsrikt tillverkat verktyg och skärstål för tung bearbetning, vill använda erfarenhet och tekniskt know-how till att bredda sitt sortiment. Man vill fortsättningsvis även kunna erbjuda fräsar som kan operera i tuffa miljöer.

Vid en återförsäljarträff för några veckor sedan presenterade man stolta sin nya produkt BULLtec, en serie fräsverktyg för tung bearbetning avsedda för de större bruken inom stålindustrin.

MODULÄRT MED UTBYTBARA DELAR

BULLtec bygger på innovativ modulär teknik där fräskroppens olika delar vid behov kan bytas ut. Istället för att till dryga kostnader ersätta hela enheten kan slitna eller felaktiga kassetter och vändskär ersättas var och en för sig.

Skärstålen är monterade med klamp som med insexnyckel och verktyget kvar i maskinen enkelt kan lossas. Ingreppet görs snabbt och effektivt och produktionsavbrottet minimeras. Arbetet kan också återupptas utan efterföljande justering.

BULLtec - Modulärt med utbytbara delar

STORA SKÄRDJUP I FLERA MATERIAL

Kassetter monteras på grundenheten

BULLtec har utvecklats för att svara upp mot stålindustrins tuffa krav där man utan problem klarar skärdjup upp till anmärkningsvärda 15mm.

Verktygen erbjuds som standard i dimensionerna 200-500mm. Möjligheter erbjuds även till kundanpassade versioner utifrån beställarens krav. 

BULLtec erbjuds med vändskär och geometrier för olika typer av stål men också för rostfritt och aluminium.

En extra finess är möjligheten att skifta mellan höger- och vänsterrotation vilket öppnar upp för nya tillämpningar.

Kassett

 

INTRODUCERAS I MAJ

Utvecklingen av BULLtec har pågått länge och inom Boehlerit väntar man ivrigt på att få presentera sin nyhet för marknaden. En ny katalog släpps sista veckan i maj vilket också blir det officiella startskottet för lanseringen. 

Som Boehlerits svenska representant kan vi, från samma tidpunkt, förmedla BULLtec-fräsar till den svenska industrin.

Vändskär

Boehlerits visning imponerade och vi är övertygade om att produkten kommer att väcka stort intresse bland våra kunder. Självklart ser vi fram emot att på plats få demonstrera och visa.

Hör av dig och boka tid!

Patrick Proksch
Produktchef, Tung bearbetning
Tel: 070-659 00 56
E-post: patrick.proksch@edeco.s

 

 

Maj 2017

Nu tar vi steget vidare med GESAC

Förhoppningarna var höga då vi under fjolårsvåren inledde vårt samarbete med kinesiska GESAC. Idag, ett drygt ett år senare, kan vi konstatera att förväntningarna med god marginal har infriats. GESAC:s svarvskär har tagits emot på bästa sätt bland våra kunder. Samarbetet går nu in i en ny fas då vi påbörjar lansering av GESAC:s vändskärsprogram för fräsning.

För oss på Edeco är det viktigt att kunna erbjuda helheten. Vi ser en styrka i att kunna förse våra kunder med den sortimentsbredd som krävs för effektiv bearbetning.

När kontakterna med världsföretaget GESAC fördjupades under fjolårsvåren, och vi fullt ut fick klart för oss vilka resurser de kunde bidra med tändes därför vårt intresse, inte minst för deras urstarka sortiment av vändskärsverktyg. Sortimentet fyllde dessutom ett tomrum i vårt tidigare program.

Under senaste året har vi arbetat hårt för att introducera Gesacs vändskär för svarvning. Produkterna har testat noggrant hos våra kunder i både Sverige och Danmark.

Glädjande nog ger testerna utmärkta utfall. Svarvskären visar förbluffande hög skärkvalitet, lång livslängd och mycket god produktionsekonomi.

MOGNA FÖR NÄSTA STEG

Framgångarna med svarvskären ger oss råg i ryggen och motivation för fortsatta satsningar tillsammans med GESAC. Nästa etapp blir en kraftfull lansering av vändskär för fräsning.

Vi har ägnat våren åt att sätta oss in i sortimentets omfattning och ser är en imponerande bredd inom plan-, hörn-, spår-, profil- och högmatningsfräsning.

Nu inleds arbetet att testa även frässkären bland våra kunder. Programmet rymmer vändskär i flertalet substrat och beläggningar för olika geometrier och material liksom ett brett utbud av fräskroppar.

NYHETER SOM STICKER UT

Det nya sortimentet innehåller lösningar för de flesta applikationskrav. Vi vill dock lyfta fram två exempel som kommer att prioriteras i den förestående lanseringen.

MEC190 är en flexibel hörnfräs där GESAC lagt fokus på bearbetningsekonomin. Verktyget passar i en bred flora av applikationer som t.ex. spår-, vals-, plan- och fickfräsning. Vändskäret som är i ANKX-utförande, storlek 12 och 16, har 4 skäreggar vilket resulterar i låga skärkostnader. Med ny teknik kring spånkontrollen förbättras värmeavledningen och därigenom även livslängden.

Substrat, beläggningar och geometrier finns för bearbetning i allt från enklare stål upp till svåra nickelbaserade superlegeringar. Serien omfattar fräskroppar med cylindriskt skaft för diametrarna Ø32 – Ø40 och kroppar för dornmontering från Ø50 till Ø160.

Andra högintressanta GESAC-produkter är planfräsarna MFB145 och MFB245, två nylanserade fräsar med negativ skärsättning som ger hög processtabilitet, mjukt skärförlopp och ofta riktigt långa utslitningstider. Serien omfattar skär för allt från lätt-/finbearbetning till tung grovbearbetning i materialgrupper från aluminium till tuffa seghärdade verktygsstål.

MFB145 och 245 är skärsatta på båda sidor och erbjuder på så vis 8 skäreggar. Dubbla skäreggar ger riktigt bra verktygsekonomi. MFB-fräsarna finns i diametrar från Ø50mm till Ø315mm.

Samtliga diametrar erbjuds med olika tanddelning, vilket gör att kunden kan välja verktyg utifrån maskinförutsättningar och på så sätt nå en förbättrad processtabilitet.

De nya GESAC-produkterna finns redan idag på vårt huvudlager och är därigenom tillgängliga via vår web-shop.

Söker du ett djupare resonemang eller är nyfiken på att testa skären i din egen process, hör av dig till mig.

 

Mattias Bard

Produktchef, Fräsning
Tel: 070-190 59 98
E-post: mattias.bard@edeco.se

 

 

April 2015

Tuffare material, tuffare verktyg

I dialogen med våra kunder får vi tydliga signaler på att material som bearbetas blir allt svårare. Industrins budskap är därför glasklart. Vi leverantörer måste svara upp med verktyg som klarar tuffare tag.

På Edeco står vi ständigt på tå med lösn

ingar för ”traditionella” material som järn, stål och icke järnmetaller. Vi satsar samtidigt stenhårt för att ta spets kring allt det nya och komma med verktyg och teknologier för kostnadseffektiv bearbetning av exempelvis superlegeringar och duplexa rostfria material.

MYCKET NYTT I VÅR

Flödet av nyheter accelererar. Sortimentet uppdateras ständigt

FRÄSAR FRÅN HITACHI

med högpresterande verktyg för flertalet material. Under våren presenteras till exempel ett nytt sortiment för trochoidfräsning. Samtidigt utökas vårt vändskärssortiment med VRX, för gängsvarvning i rostfria material.

Tillsammans med HITACHI har vi sedan 1984 implementerat ny teknik och nya verktyg inom området High Performance Milling.Utvecklingen mot tuffare verktygsstål och bearbetning i t.ex rostfritt stål, duplexa rostfria stål och superlegeringar intensifierar vårt gemensamma arbete att finna nya verktyg.

Hårdmetallfräsar EPSM/EPSM-CR

Fräsar i solid hårdmetall, för grov och finbearbetning, med substrat, geometrier och beläggningar för slitande material.

Verktyget finns från Ø1mm-20mm, i 3xD och 5xD i underneck-längd. EPSM-CR avser fräsar med hörnradie medan EPSM betecknar varianter utan hörnradie.

Vändskärsfräsar ASRFM

Vändskärsbestyckade fräsar med design för högmatningsteknologi.

Vändskär finns i tre geometriutföranden med variation i spånbrytarens uppbyggnad. Vändskären erbjuds med fem olika substrat och beläggningar för optimal bearbetning av ett stort antal material.

 

EFFEKTIV GÄNGFRÄSNING I DJUPA HÅL

Gängfräsning är ett annat av våra specialområden. Tillsammans med israeliska VARGUS har vi under mer än ett decennium skapat lösningar för gängfräsning i olika material. Standardprogrammet är stort och vi klarar t.ex utan problem metrisk stigning från 0,25 till 8,0. När inte standardprogrammet räcker till utvecklas lösningar optimerade för kundernas krav.

Gängfräs TMSD

En framgångsrik storsäljare är Vargus TMSD, en vändskärsbestyckad gängfräs primärt utvecklad för större gängdjup. TMSD erbjuds från fräsdiameter Ø10,5mm och klarar bearbetning i t.ex aluminium och härdat stål upp till 57HRC men också i olika typer av superlegeringar. TMSD har invändiga kylkanaler och erbjuds med både cylindriska stål och hårdmetallskaft. Tekniken tillåter hög matning per tand vilket innebär snabb och effektiv gängning i djupa hål.

Har du ett svårlöst problem och vill ge oss en riktig utmaning? Kontakta mig!

Mattias Bard
Produktchef, Fräsning
Tel: 070-190 59 98
E-post: mattias.bard@edeco.se

 

 

Augusti 2016

VERKTYGSTESTER GER GESAC HÖGSTA BETYG

Resultatet av vårens resa österut börjar nu på allvar visa sig. Ett knappt halvår efter besöket hos kinesiska GESAC får vi, efter ett stort antal tester bland våra kunder, ideliga bekräftelser på att verktygen håller vad som lovats. GESAC:s vändskär för svarvning och fräsning lever, med råge, upp till förväntningarna.

När undertecknad, tillsammans med vår VD Anders Höögh, återvände från Xiamen i slutet av mars, så var det med ett leende på läpparna. Intrycken från Golden Egret Special Alloy Co - GESAC - var starka och förväntning­arna på företagets verktygssortiment höga.

Några månader senare har förhoppningarna förbytts till visshet. Efter ett femtiotal tester bland våra kunder bekräftas att GESAC:s vändskär tveklöst håller måttet. Kvaliteten är hög och priserna motsvarar knappt hälften av vad marknaden i övrigt erbjuder.

VÄNDSKÄR FÖR SVARVNING OCH FRÄSNING

Samarbetet med GESAC ger oss ett sortiment av vändskärsverktyg som motsvarar alla önskemål. Program­met rymmer negativa och positiva skär för svarvning, med geometrier för arbeten i de flesta material.

Sortimentet omfattar även ett högintressant sortiment av vändskär för fräsning, med innovativa och patenterade produktlösningar för plan-, hörn-, spår-, profil- och högmat­ningsfräsning.

OMFATTANDE TESTER GER RÅG I RYGGEN

Under våren och sommaren har hjulen snurrat för högvarv. Med start vid vårens verktygsmässa på ELMIA har introduktionen av GESAC:s produkter prioriterats.

Som alltid är produkttester en central del av vår lansering. Under senaste månaderna har vi därför påbörjat en riks­omfattande turné, där kunder ges möjligheter att testa de nya skären i sina processer.

En av de kunder som provat GESAC:s produkter är Burse­ryd Mekaniska AB, som under sommaren testkört svarvskär för både grov- och finbearbetning i såväl automatstål som tuffare material. Glädjande nog är man mycket nöjda.


Burseryds Klas Åke Bengtsson, som ansvarar för före­tagets verktygsinköp, är positiv framförallt till verktygens livslängd, där man i näst intill samtliga tester kunnat påvisa bättre resultat jämfört med alternativa fabrikat. I några fall är skillnaden stor. Burseryd är också positiva till att skären ger mycket fina ytor.

Liksom andra tillverkare är man på Burseryd Mekaniska även angelägna om verktygsekonomin. Självklart är det här så att kombinationen förbättrad livslängd och lägre priser påverkar ekonomin positivt.

ACCELERATION UNDER HÖSTEN

På Edeco tar vi nu sats och accelererar inför hösten. GESAC-sortimentet kommer att visas upp i alla tänkbara sammanhang och du har som kund möjligheter att testa verktygen i dina processer.

Från GESAC:s sida har man aviserat en rad produktnyheter inom både svarvning och fräsning, som kommer att göras tillgängliga för Sverige och Europa i oktober-november. Vi ser redan fram emot detta!

Är du en av dem som vill testa? Hör av dig till mig.

FREDRIK CARLSSON-REIS

Produktchef

Tel: 054-55 80 06

 

 

 

 

December 2015

Nytt superborr för komplicerade applikationer

Tidigare under hösten besökte vi på Edeco AMB-mässan i Stuttgart, där flera av våra leverantörer deltog. En stor och viktig mässnyhet var borrspecialisten MILLERS introduktion av nya ”superborret” MEGA SPIKE DRILL. Ett treskärigt borr framtaget för att klara svåra applikationer som sneda eller konvexa/konkava ytor samt borrning där korsande hål eller håligheter förekommer.

Tritan Drill, föregångaren till MEGA SPIKE DRILL, har blivit en framgång vid bearbetning av aluminium. Marknaden har därför efterfrågat en likvärdig produkt för andra material. 
MEGA SPIKE DRILL uppfyller på bästa sätt dessa önskemål och är enligt Millers egna bedömningar en av de största nyheterna man släppt på mycket länge.

Borr för komplicerade applikationer

MEGA SPIKE DRILLS unika egenskaper uppnås genom patenterad spetsgeometri som ger låga skärkrafter, extremt god självcentreringsförmåga och bästa tänkbara positionering av hål.

Borret är ett suveränt alternativ för borrning i sneda eller konvexa/konkava ytor. Det fungerar även utmärkt vid korsande hål eller vid borrning i material med hålrum.   

Mega Spike Drill fungerar även utmärkt ilångspånande material då spånan, med hjälp av lågfriktionsbeläggning, enkelt bryts och transporteras upp ur hålet.

Ökad matning

Möjligheter ges också till ökad matning med upp till +200% i stål eller gjut-/segjärn och +300% i aluminium. Mega Spike Drill fungerar även bra i rostfritt där matning kan ökas med +30% jämfört med ett tvåskärigt borr.

Mega Spike Drill (M9535)

 

Klicka på tabellen för att göra den större.

MegaSpike Drill är ett verktyg som både vi och Miller tror mycket på och som säkerligen kommer att göra mycket nytta för dig som kund.

Självklart är vi sugna på att visa borret på plats hos dig. Hör av dig och boka tid.

Fredrik Carlsson-Reis

Produkchef, Gäng, borr och brotsch
Tel: 054-558006
E-post fredrik.carlsson@edeco.se

 

Thomas Håkansson, Kapande verktyg

Oktober 2014

Två starka nyheter förenklar kapprocessen

19-20 november är det ÖPPET HUS hos oss på Edeco. Vi ser fram emot två intensiva dagar tillsammans med kunder och blivande kunder och väntar ivrigt på att få visa upp det senaste, inte minst bland sågblad och sågmaskiner.

Amada Super8

Nya SUPER 8 kapar det mesta

Vårt samarbete med AMADA innebär ett konstant flöde av nya spännande produkter. Senaste exemplet är nya bandsågbladet SUPER 8. Ett slitstarkt högkvalitetsblad i M42 Kobolt HSS-stål.

Amada Super8SUPER 8 utgår från en ny tanddesign med integrerad spånbrytare. Den nya tandformen förbättrar spånavgången och ger betydligt lägre värme i tandspetsen.

Tekniken innebär finare kapytor och förhöjd livslängd på sågbladet. En stor fördel är också mindre vibrationer och väsentligt lägre ljudnivå.

SUPER 8, som passar alla kapmaskiner, har med framgångsrikt resultat testats i ett fåtal utvalda dimensioner men lanseras under kommande vinter i full skala. Hör av dig om du är intresserad så berättar jag mera.

DYNASAW 430 förenklar processen

Dynasaw 430En viktig station under Öppet Hus-aktiviteten är också DYNASAW 430 - senaste tillskottet i AMADAS:s maskinprogram och den första maskinen i en helt ny generation sågar.
430-modellen används för kapning av de flesta material och dimensioner och är i sitt standardutförande programmerad för både bimetall- och hårdmetallblad.

Maskinen har en rad innovativa egenskaper.

 • Lättmanövrerad och pålitlig
 • Kapacitet på upp till 430 mm.
 • Automatisk inställning av skärdata utifrån bladtyp, tanddelning och materialtyp.
 • Klarar buntat material.
 • Bakre matningsskruvstäd med slaglängd på 700 mm.
 • Smart teknik där kylvätskan står för bortspolning av spån

AMADA kapning av buntat materialAMADA kapning av buntat material

Inställning av produktionslägenKylvätska används för bortspolning av spån

Välkommen till Karlstad

Vi kommer att visa Dynasaw och Super 8

Öppet Hus-aktiviteten den 19-20 november riktar till sig befintliga kunder men är givetvis även öppen för andra besökare som är nyfikna på ny kunskap och nya produkter inom kapning.

Vi kommer att visa Dynasaw och SUPER 8 men också en rad andra nya och spännande produkter. Antalet platser är begränsat men var och en som är intresserad är välkommen att höra av sig.

Kontakta mig eller Eva Bjergestam på telefon 054-55 80 23

 

Thomas Håkansson
Produktchef, Kapande verktyg
Tel: 054-558014
E-post: thomas.hakansson@edeco.s