Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Varukorgen är tom.

Patrick Proksch, Tung bearbetning, svarvverktyg

Nov 2017

Löftesrik rapport från G-PAK 17.1

 En till två gånger per år samlar vår kinesiska leverantör Gesac sina samarbetspartners från hela världen för att under sitt lanseringsmöte G-PAK 17.1presentera nyheter i sitt breda sortiment. Tillsammans var vi drygt 400 företag som strålade samman för att lyssna och ta del av det nya.

Förutom jag själv deltog vår VD, Anders Höögh på resan. Anders var vid hemkomsten lika imponerad som jag över det som presenterades. Evenemanget var välorganiserat och oerhört professionellt genomfört. Det märks att Gesac är en av de riktigt stora.

Under två innehållsrika dagar visades nyheter inom svarvning, borr­ning och fräsning. Gemensamma demonstrationer varvades med enskilda konsultationer för var och en av besökarna.

Såväl Gesac som de verktygskollegor vi mötte visar oerhörd opti­mism. Gesacs övriga partners är, liksom vi, positiva och nöjda med den offensiva satsningen på nya och förbättrade produkter. Sats­ningen ger också resultat. Gesac växer över hela världen.

VÄNDSKÄR FÖR SVARVNING AV ROSTFRIA MATERIAL

En högintressant nyhet för marknaden här i Sverige är Gesacs nyutvecklade serier av vändskär för bear­betning av rostfria material och superlegeringar. Gesac har även tidigare arbetat med svarvskär för bear­betning av rostfritt, men det man nu presenterar lyfter produktområdet till en helt annan nivå. Programmet blir bredare samtidigt som man använder sin marknadsledande spetskunskap inom materialtekniken till att utveckla produkter med högsta prestanda.

Redan i oktober lanserades LM- och LR-serien som omfattar skär med nya geometrier, nya hårdmetall­substrat och nya beläggningar. Båda serierna innehåller dubbelsidiga skär för bearbetning i rostfritt och värmebeständiga superlegeringar, fortsätter Patrick Proksch. De nya vändskären har utvecklade geome­trier som ger låga skärkrafter och utmärkt spånkontroll.

Skären är PVD-belagda vilket innebär hög värme- och förslitningsresistens. Under hösten lanseras pro­dukter med CVD-beläggning liksom skär i substraten GM1115 och GM1125. De nya sorterna kommer – i kombination med CVD-beläggningarna – att innebära förbättringar i applikationer som kräver höga bearbetningshastigheter.

LM-serien omfattar vändskär för fin och semifin bearbetning med spånbrytare som möjliggör skärdjup från 0,8–3,5 mm (ap). LR-serien innehåller skär avsedda för grovbearbetning i spannet 1,5–5 mm (ap).

Runt årsskiftet lanseras ytterligare två serier. Vändskär i LF-serien har utvecklats för att användas inom finbear­betning. LV-serien omfattar universella skär för semifin till grov bearbetning och är ett slagkraftigt alternativ för användare som söker ett vändskär som fungerar inom ett stort antal områden.

TESTRESULTATEN GER RÅG I RYGGEN

Vårt samarbete med Gesac har nu pågått i nära två år. Vi känner därför att vi har nog på fötterna för att förutse de nya produkternas prestanda och kvalitet.

Lanseringen av produktnyheter inleds för vår egen del alltid med noggranna tester. Detsamma gäller Gesac själva som inför lanseringen av de nya vändskärsserierna testat produkterna bland ett stort antal kunder över hela världen. Resultaten är entydiga. Ur protokollen från totalt 124 tester visar Gesacs vändskär – i jämfö­relse med produkter från andra tillverkare – lika eller bättre resultat i 81% av testtillfällena.

Vi känner oss därför trygga i de nya produkternas prestanda. Sortimentet är för vår del en stark och prisvärd förstärkning av vårt tidigare program. Vi känner nu att vi har utmärkta alternativ för varje användningsområde.

Lansering är påbörjad och produkter ur LM- och LR-serien finns redan på vårt lager. Är du nyfiken och vill se mer av produkterna? Gör ett besök i vår webshop eller hör av dig till mig så ska jag berätta mera.

Patrick Proksch
Produktchef, Tung bearbetning
Tel: 070-659 00 56
E-post: patrick.proksch@edeco.s