Verktygsspecialisten Edeco tar steget vidare. Tillsammans med världstillverkaren Amada Machine Tools vidareutvecklar man nu sitt kapningsprogram med två nya, kompletta serier av hårdmetallblad. Tidigare försäljningssuccén AXCELA G ges fortsättningsvis sällskap av AXCELA S och AXCELA H.

Att prata kapning med Edeco kan ta tid. Man har mycket att berätta om. Företagets program är brett och utbudet av bandsågblad och klingor täcker upp de flesta behov.

– Ett samarbete med industrin kräver att vi har produkter som fungerar för varje ändamål, säger Anders Höögh, Edecos VD.

Anders vet. Han har varit med länge. Företaget har arbetat med verktyg i nära 30 år och de kapande verktygen har sedan starten haft en central plats i produktportföljen.

AMADA ETT DEFINITIVT LYFT

För ett och ett halvt år sedan inleddes ett samarbete med japanska Amada Machine Tools, världens största tillverkare av bandsågblad. Samarbetet har fått en lyckosam start och Amada har med Edecos hjälp fått ett starkt fotfäste inom den svenska industrin.

– Det här är tveklöst ett spel med två vinnare, fortsätter Anders Höögh. Vi ges tillgång till starka produkter och den senaste tekniken och kan bjuda tillbaks med vår marknadsnärvaro och kompetens.

RÄTT PRODUKTIONSEKONOMI GENOM SKRÄDDARSYDDA TESTER

Från Edecos sida är man i produkt- och sortimentsdiskussioner noga med att lyfta fram produktionsekonomin.

– Valet av verktyg är naturligtvis viktigt för kvaliteten på slutprodukten men är samtidigt alltid en fråga om effektivitet och bearbetningsekonomi, konstaterar Thomas Håkansson, Edecos produktchef inom kapning. Det gäller därför att hitta rätt.

Företaget har utvecklat ett kvalificerat testförande som genomförs tillsammans med kunderna. Ett noga utprovat flerstegsprogram som tar fasta på kundens egna förutsättningar.

– Testförfarandet har tillämpats hos många av våra kunder och ger häpnadsväckande resultat, fortsätter Thomas Håkansson. Med rätt verktyg i maskinen kan vi ofta halvera berbetningstiderna och når inte sällan totala kostnadsreduceringar på upp emot 50%.

GENOMBROTT FÖR NYA HÅRDMETALLBLAD

Hårdmetallblad är en högprioriterad produktgrupp inom Amada. Under 2012 invigs en helt ny produktionsanläggning i Österrike, specialiserad på vidareutveckling och tillverkning av bandsågblad för tuffare miljöer.

– Man kan inte undvika att imponeras, säger Thomas Håkansson, som nyligen besökt anläggningen. Amada investerar jättelika belopp för att vässa sortimentet och det som tas fram är av enastående kvalitet.

AXCELA G, belagda hårdmetallblad som varit med på marknaden en tid kompletteras under 2012 med AXCELA S och AXCELA H, två helt nya produktfamiljer. AXCELA S är en bred produktgrupp av standardhårdmetallblad. AXCELA H är specialutvecklade blad för extremt hårda material.

– Det som nu händer är att bladen blir bättre samt att det som tidigare varit avancerade specialblad görs tillgängligt som kompletta serier att använda i nära nog alla kapmaskiner, fortsätter Thomas Håkansson. Vi ger kunderna ett större urval och förutsättningar att finna alternativ med hög avverkningskapacitet till bra ekonomi.

Lanseringen av de nya hårdmetallbladen kommer att påbörjas i slutet av sommaren.

– Vi har redan testat de nya bladen hos flera av våra kunder med strålande resultat. Nu fyller vi våra lager och hälsar även övriga kunder välkomna, avslutar Anders Höögh.