Japanska verktygsjätten Amada Machine Tools fortsätter sitt intåg på den skandinaviska industrimarknaden. Tillsammans med svenska verktygsspecialisten Edeco Tool introducerar man under hösten flera högintressanta nyheter inom industriell kapning.

Mycket har hänt sedan Amada 2010 tog sitt första steg in på den svenska marknaden. Företagets kapprogram har presenterats, testats och utvärderats av ett stort antal köpare inom de flesta grenar av svensk industri. Sortimentet har tagits emot väl.

En produktfamilj som är på väg att utvecklas till en storsäljare är Amada SUPER 8, en serie slitstarka allroundblad med smart tandgeometri och patenterad skränkning. Bladens utformning förbättrar spånavgången, minskar vibrationerna och ger en väsenligt lägre ljudnivå jämfört med andra blad.

Super 8 kan användas för bearbetning av de flesta material och former och passar utmärkt till flertalet kapmaskiner, oavsett fabrikat och modell.

– Super 8 har haft en fantastisk slagkraft bland våra kunder, berättar Anders Höögh, Edecos VD. Mångsidigheten och den unika tandgeometrin ger fördelar som våra konkurrenter har svårt att matcha.

NYA AXCELA C-S7 TAR HÄNSYN TILL MASKINENS STATUS

Hårdmetallbestyckade bandsågblad är ett av Amadas absoluta spetsområden. AXCELA-serien, som introducerades för svensk industri redan för 7 år sedan, har successivt byggts på med geometrier för kapning i t.ex. stål, verktygsstål, rostfria material, aluminium och koppar.

– Amadas hårdmetallblad ger en effektiv bearbetning och fina snittytor även i tuffare miljöer, säger Eva Bjergestam, MA-chef på Edeco.
AXCELA-serien har slagit väl ut bland Edecos kunder. Vad man har märkt är dock att sågbladen fungerat bäst i nyare maskiner.
– Kunder med äldre maskiner har ibland upplevt att AXCELAbladen inte har nått sin fulla livslängd, fortsätter Eva Bjergestam. 

På Edeco välkomnar man därför nya AXCELA C-S7, det senaste nytillskottet i AXCELA-familjen. Ett hårdmetallbelagt universalblad där man tagit det bästa från Axcela S och Axcela B och skapat en tandgeometri som bättre svarar upp mot vibrationer och tuffare förhållanden i äldre maskiner. AXCELA C-S7 klarar utan problem bearbetning av såväl verktygsstål och rostfritt som kall- och varmbearbetade material.

– Nya C-S7 har i tester visat utomordentliga resultat och tar på allvar upp kampen med andra marknadsaktörer,
säger Eva Bjergestam.

SPEEDCUT M42 - MYCKET KAPNING FÖR PENGARNA

En annan höstnyhet är SPEEDCUT M42, en helt ny produkt med tekniska egenskaper som i många avseende liknar SGLB, Amadas mest sålda bandsågblad.

Speedcut är ett robust allroundblad, väl lämpat för bearbetning av konstruktionsstål, men bladet är också ett utmärkt alternativ för verktygsstål, gjutstål och ett flertal andra material.

Bladets tandgeometri med gruppskränkning ger en effektiv kapning och fina snittytor. Speedcut erbjuds i tanddimensioner från 20-41 mm och klarar material upp till 1200 N/mm².

För kapning av rör och profiler erbjuds SPEEDCUT M42 Profile, med förstärkt rygg och geometri utvecklad för att minimera brott på sågtänderna.

Introduktionen av Speedcut sker inom ramen för Edecos ECU-sortiment, vilket per definition innebär hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

– Amada har verkligen spänt musklerna för att kunna erbjuda bra produkter till rimliga kostnader. I Speedcut ser vi en serie bandsågblad som i högsta grad kan bidra till en optimering av produktionsekonomin, avslutar Anders Höögh.